Logitech Z906 5.1 Surround Sound Pc Speaker + Receiver (2024)

Heb deze Logitech Z906 zeker al 4 jaar maar destijds niet bij Coolblue gekocht. Wat mij er toch niet van weerhoud om hier een review te schrijven over deze geweldige set.

Na het grote pakket geleverd te hebben begint het feest van het uitpakken uiteraard. Alles zit goed apart verpakt met plastic en het geheel zit in een stevige kartonnen doos met piepschuim vak-verdeling voor alle speakers en toebehoren.

De subwoofer staat bij mij links voor op de grond naast de gordijnen, de center speaker staat midden op het TV meubel samen met de bedieningsunit en de 4 satellieten heb ik in elke hoek van de woonkamer aan het plafond gehangen.

Dit is mogelijk doordat gelukkig de speakers met goed speakersnoer aan te sluiten zijn. Nadeel is dat de standaard dunne korte snoertjes in mijn situatie niet geschikt zijn natuurlijk. Ik heb dan ook gezocht naar speakers die met normaal speakersnoer aan te sluiten waren. De regelunit is het enige onderdeel dat met een dikke zogeheten monitor-kabel op de subwoofer aangesloten zit, de rest wordt dus met speakersnoer op de sub aangesloten en de sub zelf heet een vaste stroomkabel met stekker.

Om de speakertjes aan het plafond te hangen heb je natuurlijk beugels nodig, wat ook in eerdere reviews al is aangegeven, die niet meegeleverd worden in het pakket. Ik heb dat heel goedkoop en simpel opgelost door naar de bouwmarkt te gaan en L-vormige standaard 4 plankendragers in de kleur zwart te kopen voor nog minder dan tien euro. Wat ook reeds in een eerdere reactie op een review vermeld is, is dat je bij een foto-zaak de standaard statief schroeven kan kopen die geschikt zijn voor het soort schroefdraad dat in de satellietspeakers aanwezig is. Ik wist dat destijds niet en heb toen normale boutjes gevonden die een aantal wikkelingen grip bleken te hebben in deze aansluiting met als voordeel dat mijn boutjes niet volledig aangedraaid konden worden en dus een halve centimeter speling hebben van beugel tot aan speaker. Dat heeft echter weer als voordeel dat mijn satellieten schuin naar beneden hangen en zo het geluid als het ware diagonaal naar benden op oor-hoogte de kamer in blazen.
De satellieten heb ik met dikker kwalitatief goed speakersnoer op maat aangesloten en de kabels lopen achter de plankendragers uit het zicht over mijn systeemplafond en gaan vervolgens achter mijn gordijn naar beneden naar de subwoofer-aansluiting.

Daarna heb ik alle instellingen uitgeprobeerd waarbij er eentje toch wel mijn favoriet geworden is in bijna alle geluid-situaties en dat is quadrofonie, ook wel 4.1 genoemd. Als je meerdere speakers hebt dan ga je nooit meer terugschakelen naar 2.1 want dat klinkt dan echt voor geen meter meer. 5.1 geeft wel een ruimtelijk effect maar ik heb geen apparatuur die ik met 5.1 kabels aan kan sluiten. De unit moet dan dus stereo-signaal omzetten naar 5.1 signaal, wat op zich goed werkt, maar niet mijn voorkeur heeft.
Voor alle onzekerheden die ik hier in de diverse reviews gelezen heb:
Je kan dus wel degelijk ALLE speakers afzonderlijk instellen (!)

Je hebt dus het totaalvolume over ALLE speakers, maar eigenlijk moet je dit meer zien als het volume voor je front speakers, los van het totaal-volume kan je dus afzonderlijk het volume van je subwoofer meer of minder zwaar afregelen, maar ook de rear speakers meer of minder afregelen. je kan dus niet je front speakers afzonderlijk regelen aangezien dit met je totaalvolume al gedaan wordt. Ik denk dat daar de grote misverstanden door ontstaan dat niet alle speakers afzonderlijk te regelen zijn, maar dat is dus wel zo.
Als voorbeeld even: wil ik dus dat mijn rear speakers harder klinken dan mijn front speakers omdat deze verderweg hangen en los daarvan de subwoofer wat zachter zetten dan zorg ik eerst voor het gewenste totaalvolume over alle speakers, daarna ga ik het volume van de rear speakers bijregelen en vervolgens regel ik hoe zacht ik de subwoofer wil horen en of voelen. Zo regel je dus alle speakers afzonderlijk in. In mijn voorbeeld stel ik dus quadrofonie in, maar wil je wel 5.1 geluid dan kan je net zoals de subwoofer ook je center speaker los van het totaal-volume apart inregelen op de unit met de afstandbediening.

Als ik van huis ben schakel ik overal de stroom uit er staat dus niks op standby en het leuke aan deze set is dat mijn persoonlijke instellingen toch onthouden worden in de unit. Vraag me niet hoe dat kan, maar ik hoef bij thuiskomst dus niets opnieuw in te stellen doordat de stroom eraf is geweest. Misschien leuk om te weten.

Doordat ik deze set al 4 jaar gebruik kan ik wel wat meer zeggen over degelijkheid en duurzaamheid. Deze is gewoon goed te noemen. De set heeft verschillende situaties meegemaakt, ook verhuizingen, en overleefd werkelijk alles.
Het geluidskwaliteit, want daar draait het ten slotte natuurlijk allemaal om, is werkelijk waar subliem.
Hoge tonen zijn hoog, midden-tonen zijn mid, en lage tonen zijn hoorbaar maar zeker ook voelbaar laag.
Over het vermogen wat in een eerdere review werd aangehaald kan ik alleen maar oordelen dat "what you hear is what you get" en naar mijn beleving heeft deze set het vermogen dat in de specificaties genoemd wordt.
Echter vind ik dat kwaliteit meer zegt dan vermogen, en die is dan ook super goed.
Het is meerdere mensen die bij mij over de vloer komen, opgevallen dat als het totaal-volume zacht staat, dat er dan nog steeds een volle rijke bas aanwezig is. Iets wat veel andere sets niet waar kunnen maken bij laag volume, je hoeft je set dan ook niet hard te zetten om een goede volle basweergave te verkrijgen. Maar zeker ook bij een harder volume blijft al het geluid optimaal klinken en overstemt of overschreeuwd er niets.
Dat is waar de certificering THX ook voor staat onder andere. Gewoon goed geluid op welk volume je de set ook zet.

Op welk volume de set bij mij staat ?
Nou het totaal volume staat bij een goede film ongeveer half-open, de subwoofer moet ik echt knijpen op net iets minder dan een derde (zo aanwezig is de sub dus) en mijn rear satellieten staan op het maximum volume, aangezien die ook het verst van mij af hangen.
Je kan elke instelling mooi aflezen op de unit als je schakeld tussen alle speakers.
Goed geluid dus, en hoorbaar en voelbare sub, met effect vanuit elke hoek van de kamer.

Quadrofonie heeft mijn voorkeur omdat daarmee de aanweizgheid van de rear speakers beter is vergeleken met 5.1, aangezien de rear speakers met 5.1 dan meer een functie van zacht surround sound hebben.
Het aanwezige effect van mijn front en rear speakers heb ik dus op eenzelfde hoorbare volume afgesteld, terwijl dat in de unit dus betekend dat mijn rear speakers vol open staan en het totaal volume dus niet, dat even nog ter verduidelijking.

Het enige minpunt wat ik eigenlijk echt kan vinden in deze set is dat er geen equalizer in te stellen is, dus niet zozeer het volume van elke speaker maar ook de klank, ofwel frequentie, van het totaal aantal speakers.
Ik heb dit opgelost doordat mijn set aan een desktop is aangesloten waarmee ik uiteraard via software-instellingen de klank kan regelen.
En niet omdat de klank uit de set niet goed is, dat ik dat bij moet regelen, nee integendeel. De klank die ik moet bijregelen is als ik bijvoorbeeld naar de Top40 luister via youtube. De kwaliteit klank die via youtube wordt aangeboden vind ik "standaard" en klinkt op zich niet onaardig, totdat je wat gaat regelen met een equalizer in je computer. Je zult merken dat er op youtube aardig wat hoog en laag mist in geluid.
Je kan klank natuurlijk op meerdere manier bijregelen, enerzijds via je volume-mixer van je besturingssysteem anderzijds via bijvoorbeeld de equalizer van je multimedia-speler waarmee je muziek of een film afspeelt.

Nog een aanvulling op de afstandbediening, deze moet je best goed richten op de unit, anders heb je kans dat de afstandbediening niet reageert, of beter gezegd, dat de unit niet reageert.
Over de batterijduur van de afstandbediening kan ik kort zijn, de meegeleverde batterijen zitten er al 4 jaar in en ze werken nog perfect.

Logitech Z906 5.1 Surround Sound Pc Speaker + Receiver (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dean Jakubowski Ret

Last Updated:

Views: 5575

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dean Jakubowski Ret

Birthday: 1996-05-10

Address: Apt. 425 4346 Santiago Islands, Shariside, AK 38830-1874

Phone: +96313309894162

Job: Legacy Sales Designer

Hobby: Baseball, Wood carving, Candle making, Jigsaw puzzles, Lacemaking, Parkour, Drawing

Introduction: My name is Dean Jakubowski Ret, I am a enthusiastic, friendly, homely, handsome, zealous, brainy, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.